VOORPRET
De laatste weken ben ik, net als velen onder ons, aan het afronden en heb ik voorpret vanwege het lekker-weg-in-eigen-land-vooruitzicht terwijl het ook doorwerken is om het e.e.a. deze week te voltooien zoals een nieuw 8-weeks programma voor leidinggevenden die ik heb ontwikkeld fine tunen, mijn leerverslag voor de opleiding Kalmte & Concentratie, de trainingen voor 2021-2022 organiseren, inplannen (online en/of in de lesruimte) en …. ben ik ook nog aan het nagenieten van de prachtige en soms confronterende loopbaantrajecten, trainingen en lessen die klaar zijn èn geëvalueerd.

Mijn werk, vooral in het onderwijs maakt dat ik gewend ben om te evalueren, word ik beoordeeld en de lessen en programma’s die ik alleen of met een team ontwikkel worden geëvalueerd door studenten, collega’s en deelnemers. Zowel inhoudelijk, op organisatorisch vlak en als vakkracht.

Na een training vraag ik de deelnemers om een evaluatieformulier in te vullen.
Waar en hoe kan het programma, de training en ikzelf als trainer verbeterd worden en vooral: wat is je bijgebleven en wil je deel van je dagelijks leven laten zijn?

Ik ben aan het nagenieten omdat ook dit jaar er zoveel mooie woorden teruggegeven zijn waar ik nu wel 10 cm van boven de grond loop.
I truly love my job en als je merkt en later terugleest dat de inzichten binnen zijn gekomen bij de deelnemers, coachees en studenten en zij zich gezien en gehoord voelen dan is dat precies waarom ik doe wat ik doe.

Een van de studenten kon echter helemaal niks met mijn life skills lessen (thema: bewustwording), zo schreef hij/zij/non-binair (ik ontvang ze als anonieme evaluatie’s): “Het is dan niet zo dat ik de inhoud lastig vond, maar ik ben geen type dat aan mindfulness of andere soortgelijke dingen doet. Hoewel ik de lessen wel als een rustmomentje ervaarde, de manier waarop Gill de ‘lessen’ geeft, zorgen er wel voor dat ik tot rust kom. Ik heb dan ook alle respect voor hoe Gill het doet, het werkt alleen niet voor mij.”

Helemaal goed, toch. En een rustmoment is superbelangrijk.
Ik zeg altijd dat ik niemand wil overtuigen om naar jezelf te kijken en zeker niet om te mediteren maar ik wil jullie wèl graag laten zien wat er allemaal is, op dit gebied. Dan kun je zelf kiezen wat je ermee doet. Het gaat over bewustwording van hoe je bent als mens en hoe je in het leven reageert en beweegt.

De onderstaande bevingingen van de HBO studenten zijn niet zozeer om mezelf in het zonnetje te zetten (alhoewel dat wel lekker warm voelt) maar om aandacht te geven aan en aandacht te vragen voor het feit dat ‘bewustwording’ of ‘mindfulness’ of ‘vrede’ of ‘life skills’ een vak is dat thuishoort in het curriculum van elke opleiding, op elk niveau, voor elke leeftijd. Hoe mooi zou het zijn dat bijvoorbeeld ‘burn out raken’ voorkomen kan worden omdat er al op jonge leeftijd is geleerd je grenzen te herkennen en te respecteren, emotieregulatie toe te passen in het leven, dat we weten wat we waard zijn en we veerkrachtig genoeg zijn ‘to bounce back’ nadat een vervelende situatie ons uit het veld heeft geslagen.

“Ik wil deze mindset onthouden en hiermee doorgaan. De acceptatie, bewustwording en rust is iets wat ik nodig heb in mijn leven. Het was fijn om hier open over te praten, en het was interessant om elkaar zo ook beter te leren kennen.”

“Mijn geestelijke gezondheid moet een prioriteit zijn en het kost niet echt veel tijd. Het was fijn om te weten dat Gill ook beschikbaar is voor coaching.”

“Ik ben nu veel meer gaan mediteren en bewuster gaan leven. Dit zorgt er voor dat ik me veel fijner voel elke dag en als het een keer niet zo is dat ik dit ook kan accepteren.”

“Ik ga proberen meer mindful te worden. Om liever te zijn voor mezelf en mijn emoties de ruimte te geven.”

“Gill heeft mij veel bewuster gemaakt van ja, eigenlijk mezelf. Door interactief vragen te stellen ga je heel bewust nadenken over je gedachtes (en gedrag als gevolg daarvan).”

“Ik gebruik de ademtechnieken in het dagelijks leven als ik in paniek raak of als ik een rustmoment voor mezelf nodig heb.”

“Ik vond de lessen van Gill erg fijn en nuttig. 
Iedere week begonnen we met een minuut stilte en moesten we echt bij onszelf nagaan hoe het met ons ging op dat moment. 
Het heeft me in laten zien dat het heel erg belangrijk is om naar mijn eigen lichaam en geest te luisteren, want vaak geeft deze al aan wanneer je even een stapje terug moet doen.”

“Als ik me een keer slecht voel weet ik daar nu beter mee te dealen.”

WAT BIEDT COACHING?
Coachees die zo blij zijn en zich eindelijk (weer) realiseren welke kernwaarden er onder hun levens -en beroepskeuzes liggen.
Zoals een vrouw die nu weet dat de baan die zij heeft niet meer bij haar past en tijdens het loopbaantraject steeds meer vorm gaf aan de baan die wel haar hart een sprongetje laat maken. Ze heeft na haar vakantie een kennismakingsgesprek.

Of een man die zich bewust geworden is van het feit dat zijn huidige vaste baan de zekerheid geeft van een steady inkomen en toffe collega’s (heel fijn als je dat hebt) en vanuit de rust en veiligheid hiervan veel meer mogelijkheden ziet om zijn hobby’s te kunnen uitvoeren, waar soms ook inkomsten uit gegenereerd wordt.
Of een vrouw die nog een paar jaar heeft tot haar pensioen en nu ‘piece of mind’ heeft met haarzelf, veel milder is geworden naar haarzelf en beter in staat is om met name haar partner eindelijk mee te nemen in haar herstel. Na jaren worstelen met psychische problemen, waar onzekerheid aan ten grondslag ligt, en haar loved ones, werk en vooral zijzelf eronder leden heeft zelfcompassie haar veel gebracht. Ze liet onlangs spontaan van zich horen, dat zij nog steeds dagelijks oefent en het goed met haar gaat.

Zoals je weet heb ik vorig jaar zelf een coach in de armen genomen om op professioneel vlak met mij te mee te denken omdat ik mijn werkzaamheden wilde uitbreiden. Ik had een sparring partner nodig. Iemand die aan een half woord voldoende heeft. En zo hebben we allemaal weleens behoefte aan een luisterend oor, een adviseur of iemand die met je meeleeft en het grote plaatje laat zien inclusief duidelijke feedback.

Bij de loopbaantrajecten bijvoorbeeld kan het passen dat iemand gestimuleerd ‘moet’ worden om veel meer te ondernemen (bv. zet je vrienden, familie, kennissen in). Zie wat de mogelijkheden en wat jouw talenten zijn. Wie ben je? Wat wil je nu echt? Waar word je blij van? En wat heb je te bieden?
Kernwaarden zijn hierin essentieel. Wat vind jij belangrijk?

Welke 5 kernwaarden zijn voor jou van belang?
Misschien is de vakantie wel hèt moment om hierover te filosoferen, te bezinnen.
Mijn 5 kernwaarden of drijfveren zijn nu:
• liefde
• vrijheid
• authenticiteit
• ontwikkelen
• verbinden

Nu jij 😉  … en weet dat kernwaarden kunnen veranderen; hangt natuurlijk af van de fase in je leven. Wanneer je een kind hebt mogen krijgen kan het zijn dat andere kernwaarden (tijdelijk) meer op de voorgrond zijn.
Of dat status niet meer een CEO functie, hoog inkomen en een dikke leasebak is maar dat je veel meer wil gaan voor vrijheid, flexibele werktijden zodat je me-time hebt wanneer het jou uitkomt of de voldoening die je krijgt van tijd vrij maken voor vrijwilligerswerk omdat je meer maatschappelijk betrokken wil zijn.

ONTSPANNEN & VERZACHTEN
De Kalmte & Concentratie training die ik laatst als praktijkopdracht van de opleiding begeleidde gaf mij nieuwe ervaringen. Ik was blij verrast met een mooie groep mensen waarmee ik een diepere laag kon aanspreken. De ontspanning toelaten. En verzachten. Dit waren ervaren mediterenden en mensen die eveneens gewend zijn om te onderzoeken en het ‘nieuwe’ te internaliseren.

Een 4-weekse vervolgtraining Kalmte & Concentratie op de 8-weekse Mindfulnesstraining. Een training die als reminder gevolgd kan worden, onderhoud biedt bijvoorbeeld om je ‘pauzemomenten’ te (re)activeren en vooral jezelf weer kan laten zien wat Vertragen, Vereenvoudigen en Verzachten jou geeft als tegenhanger van de andere 3 V’s waar we helaas in meer of mindere mate last van kunnen hebben: Vechten, Vluchten, Verstijven.

In feite weet iedereen, die met mij contact opneemt en waar ik een stuk mee mag oplopen, vaak allang wat ie wil en nodig heeft, ik mag ze er alleen aan helpen herinneren, helderheid geven en structuur bieden. En de bonus is altijd weer dat ik er dan zelf ook opnieuw aan herinnerd word.
Life is a bumpy road vandaar dat je mooie woorden, mooie mensen en mooie momenten altijd echt binnen mag laten komen. Een stukje positieve psychologie en binnen de Kalmte & Concentratie training ‘taking in the good’ genoemd.
Dingen die niet goed gaan zijn om van te leren en aandacht geven aan successen, in de ruimste zin van het woord, zijn er om van te genieten.

GOUDEN TIP
Stel jezelf de komende zomerweken, een of meerdere keren op een dag, twee vragen, om dichtbij jezelf te blijven:
• wat ervaar ik nu?
• wat heb ik nodig?

Ik wens je een heerlijke zomer.
En blijf gezond a.u.b.
Dan hoop ik dat we elkaar na (of misschien al in) de vakantie weer zien.

P.S.
Mocht je geinteresseerd zijn in een training, houdt de agenda in de gaten (er zullen steeds meer trainingen ingepland worden) en wanneer je ondersteuning kan gebruiken wat betreft je loopbaan, re-integratie, laat weten wanneer je wil beginnen.