“Vroeger deden wij in die korte vakanties niet zoveel met de kids, zei mijn zus eergisteren. Ze speelden buiten en soms gingen we een dagje weg maar nu moeten jullie allemaal elke vakantie op vakantie of i.i.g. vol plannen met van alles en nog wat! Wat is dat toch?”

Ik reageerde met dat zij en mijn zwager destijds door moesten werken omdat zij alleen in de zomer en eventueel met kerst vakantie hadden. Ik heb de luxe van in het onderwijs werkzaam zijn en zzp’er zijn.

Het leek op mijzelf verdedigen maar in my defense… als we dat toch aan het doen zijn: Ik houd ervan! Ik houd van dagjes, weekendjes weg of korte tussendoor vakanties. Ik word daar blij van en het geeft me energie! En soms, ja soms is het ook afleiding. En daar is soms niks mis mee.
Zo!

Mijn zus die ruim 10 jaar ouder is dan ik, zei dit tegen me omdat ik voor de komende 2 weken a.k.a. de meivakantie het e.e.a. aan het plannen was om bv. naar Antwerpen te gaan en misschien door te reizen naar Frankrijk, logeerpartijtjes voor Ro, bios met de familie, veel zwemmen natuurlijk (nog net niet buiten) maar ook graag dagen met niks, nada, noppes voor ogen had.

Onze ouders waren ook zo hoor. Ik weet niet beter dan dat we ‘vroegûh’ in weekenden en in mijn korte schoolvakanties sowieso veel visite en feesten hadden of altijd weggingen want de vrienden en familie van mijn ouders woonden verspreid over NL.

Mijn oudste broer en beide zussen gingen, toen ik nog een klein opdondertje was, alledrie in Amsterdam wonen dus ook daarom waren wij vaak weg, naar hun.

En nogmaals mijn, onze ouders hielden er ook van! De 🍏 valt dus niet ver van de 🌴.
Is dit van mijn zus dan daadwerkelijk een generatiekloof of vanwege een andere tijdsgeest of interesse -en karakterding?

In het Maleis of Indonesisch is er zelfs een term voor: KAKI GATAL.
Letterlijk vertaald, kaki is voeten en gatal is jeuk ofwel JEUKENDE VOETEN.
En die moeten altijd in beweging zijn, altijd op pad ☺ om de jeuk te verlichten. Mijn andere zus is hier weer expert in 😁

ZIJN WIJ DOORGESLAGEN?
Tegenwoordig zijn we hier kennelijk in doorgeslagen.
Lees het onderstaande toffe, confronterende en informatieve artikel incl. video’s met tips om ‘niets te doen’ (mijn zoon van 10 zegt dan altijd: “Als je niets doet, doe je ook iets.”)

WE ‘MOETEN’ NAMELIJK OEFENEN IN MEER NIETS DOEN WANT:
* Constant bezig zijn is neurologisch gezien belastend en emotioneel uitputtend.

* In het laatste boek van de ontwikkelaar van de officiele 8-weekse MBSR Mindfulness training schrijft Jon Kabat-Zinn dat je anderen juist een ondienst doet door altijd maar druk bezig te zijn.

* Druk zijn is vaak een excuus om maar niet alleen te zijn met je eigen gedachten en het ongemak hiervan.

DRUK ZIJN MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS
Er is veel waar we geen controle over hebben, maar wat we wel kunnen is hoe we door deze wereld bewegen.
Altijd maar gehaast, gekweld, afgeleid, angstig, niet present maar wel druk, druk, druk zijn maakt ons kapot.

Verveling een nieuwe betekenis geven kan bevrijdend zijn. Het enige dat je hoeft te doen is vertragen, een stapje terug doen, net zo lang om verveling te herkennen, en dan, misschien wel het belangrijkste, oefenen in niets doen.

Lees het volledige artikel van Derk Beres over druk zijn:
https://bigthink.com/personal-growth/why-being-busy-is-a-modern-sickness

Als mens, moeder en vooral ervaringsdeskundige weet ik als geen ander dat verveling juist creativiteit bevordert… al baalt Ro weleens dat ie zich ‘moet’ vervelen (lees: niet altijd vermaakt wordt).

Voor iedereen die òf veel vrije dagen heeft òf de komende 2 weken helemaal vrij is… happy boredom!

Thx @YolandeWillink for the tip betreffende het artikel van Derek Beres