Gister was ik bij een nogal teleurstellende fototentoonstelling maar werd de deceptie snel een blije verrassing omdat ik toch twee mooie dingen zag. Een ervan was een bijzettafeltje bij een deel van de expositie met dit kleine kaartje van @houseofinsecurities (zie afbeelding).

En zojuist heb ik een mooie en vooral duidelijke meditatie van Frits Koster gevolgd via 30NOW over ons 6e zintuig, de Mind, “Gedachten… je kunt ermee zitten.” Misschien uit de context, nu, maar hetgeen dat met name is bijgebleven in mijn mind is zijn opmerking: “We kunnen ermee zitten als een probleem maar er ook mild naar kijken…..”.

Dit is precies wat ik altijd tijdens een officiële 8-weekse mindfulnesstraining** benoem en waar mijn onderzoek en verdieping naar zelfcompassie en zelfacceptatie op drijft.

Vroeger was ik van mening dat koks veel sausjes gebruikten om hun onvermogen als kok te verdoezelen. Wellicht omdat ik zelf niet zo van sausjes hield. Inmiddels hoor ik steeds vaker, omdat wij veel naar #MasterchefAustralia kijken, dat de smaken van een gerecht bij elkaar gebracht worden door een mooie saus.

Om zijn (Frits Koster dus) informatieve en compassievolle meditatie te integreren eindigde hij met een helder en mooi gedicht / lied dat ik hieronder plaats, van Ruth Bebermeijer*** En zo komt alles samen.

LUIE MAN – het verschil tussen oordelen en feiten

Ik heb nog nooit een luie man gezien; Maar wel een man die nooit hard liep als ik hem zag. En wel een man die soms een middagdutje deed en thuis bleef als het regende, maar het was geen luie man.

Voordat je me voor gek verklaart, denk even na: Was die man wel lui, of is het ons eigen etiket?

Ik heb nog nooit een dom kind gezien;  Wel een kind dat soms dingen deed die ik niet begreep, of ze anders deed dan ik had verwacht. Ik heb een kind gezien dat de plekken niet kende waar ik was geweest, Maar het was geen dom kind. Voordat je het dom noemt, denk even na: was het een dom kind, of wist het misschien weer andere dingen dan jij?

Overal heb ik gekeken, Maar nergens heb ik een kok gezien. Ik zag iemand die ingrediënten combineerde tot gerechten, Iemand die het vuur hoog zette en het vlees braadde; Dat heb ik gezien, maar geen kok. Vertel me, als je kijkt, zie je dan een kok of iemand die iets doet wat wij koken noemen?

Wat sommigen van ons lui noemen, Noemen anderen moe of ontspannen, Wat sommigen van ons dom noemen, noemen anderen een verschil van inzicht. Daarom is mijn conclusie dat het ons veel verwarring bespaart als we wat we zien niet verwarren met wat we ervan vinden. En om je niet te verwarren, zeg ik nog: Dit is slechts wat ik ervan vind.

* www.fritskoster.nl

** www.houseofmindfulness.NU

*** Lied van Ruth Bebermeyer uit het boek ‘Geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg (leerling van psycholoog en humanist Carl Rogers) bij Primeres.